maanantai 7. joulukuuta 2015

Joulumuffinssit

Joulu on täynnä lumoavia tuoksuja ja makuja; kanelia, neilikkaa, appelsiininkuorta, kardemummaa, inkivääriä, pomeranssinkuorta... Nämä lapsuudestakin tutut tuoksut täyttävät jouluna kotien keittiöt ja tuovat loppusilauksen joulutunnelmaan. Joissain maissa, kuten esim. Intiassa, näitä mausteita käytetään paljon suolaisissa ruoissa, mutta meillä Suomessa ne tunnetaan enemmän makeiden ruokien mausteina. 

Näitä ihania jouluisia makuja löytyy myös näistä joulumuffinsseista. Jos halua tehdä niistä gluteenittomia, voit korvata spelttijauhot gluteenittomilla jauhoilla. Ne on helppo ja nopea tehdä ja voit tarjota niitä jouluvieraille tai viedä vaikkapa lahjaksi ystäville. Samalla kotisi täyttyy ihanilla joulun tuoksuilla! :)


J o u l u m u f f i n s s i t

(laktoositon, pähkinätön, ei valkoista sokeria)
n. 10 kpl

Ainekset:

3 banaania (mitä kypsempiä, sen parempi)
10 tuoretta taatelia (kivet poistettuna)
1/2 dl makeutusta (esim. agavesiirappia tai hunajaa)
1 kananmuna
2 1/2 dl spelttijauhoja
2 tl kanelia
2 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa (jauhettua)
1/2 tl vanilja jauhetta
1/2 tl suolaa
1 tl ruokasoodaa

Valmistusohjeet:

1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

2. Sekoita banaanit, taatelit, makeutus ja kananmuna tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. (Jos sinulla ei ole tehosekoitinta, voit myös muussata banaanit ja taatelit haarukalla ja sekoittaa aineet esim. käsivatkaimella.)

3. Sekoita muut loput (kuivat) aineet keskenään.

4. Sekoita kuiva-aineseos varovasti taikinaan, älä vatkaa. Tarkista sitten maku.

5. Jaa taikina muffinssivuokiin, muista jättää hieman tilaa kohoamiselle.

6. Paista uunissa 175 asteessa 20-30 min, riippuen muffinssien koosta. Voit tarkistaa kypsyyden esim. hammastikulla; jos tikkuun jää taikinaa, muffinssit eivät ole vielä täysin kypsiä sisältä. Ne saavat kuitenkin jäädä sisältä hieman pehmeämmäksi.

7. Jos koristelet muffinssit esim. kermavaahdolla, anna niiden ensin jäähtyä. Itse käytin koristeluvaahtoon kookoskermaa, maustamatonta tuorejuustoa sekä agavesiirappia ja vaniljaa. Lopuksi ripottelin päälle nonparelleja.

Nauti ihanista joulun mauista!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti